Lněné semínko 300 g
Skladem 10+ kusů
Užívání lnu setého je datováno již 7 000 let před naším letopočtem. Len pochází z pásma od Středozemního moře po jihovýchodní Asii. Jedná se o velmi významnou jednoletou kulturní plodinu, pěstující se jak na semeno, tak na vlákno.
Užívání lněného semínka v celé formě podporuje a usnadňuje trávení, uplatňuje se při kontrole tělesné hmotnosti. Má pozitivní vliv na menopauzální komfort, funkci prsou a prostaty.
Vzhledem k tomu, že u nás není běžná konzumace ryb (především mořských) v takovém měřítku, abychom plně pokryli potřebu určitých látek, navíc při možné kontaminaci mořských ryb rtutí a těžkými kovy, je lněné semínko jistotou a též vhodnou alternativou pro vegetariány a vegany.
Ustanovení nařízení Evropského parlamentu a Rady (ES) č. 1924/2006, o výživových a zdravotních tvrzeních, nám nedovoluje informovat vás o dalších pozitivních účincích této rostliny na váš organismus. Informace o působení si prosím dohledejte ve volně dostupných zdrojích na internetu či v literatuře.
Před použitím je vhodné je namlít či nadrtit, popřípadě dobře kousat. Lněné semeno se dá konzumovat samotné nebo v salátech a podobně. Není potřeba ho tepelně upravovat. Má vynikající oříškovou chuť.
Tradiční užití: Dvě čajové lžičky semínek spaříme 250 ml vroucí vody, necháme odpočinout 30 min., poté scedíme. Užíváme 3× denně. Semínka jsou vhodná jako přísada do směsí k pečení i na posyp či do salátů. Lze samozřejmě konzumovat samostatně.
Nutriční hodnoty:
Nutriční hodnoty ve 100 g | |
Energetická hodnota | 2 236 kJ/534 kcal |
Bílkoviny | 18,29 g |
Tuky | 42,16 g |
- z toho nasycené mastné kyseliny | 3,66 g |
Sacharidy | 28,88 g |
- z toho vláknina | 27,3 g |
- z toho cukry | 1,55 g |
Sodík | 30 mg |
Surovina pro přípravu bylinného čaje – nálevu
**
Blog "FAJNovinky"
Návod k užívání tinktur od bylinkáře Pavla Kadaňky. Návod lze použít i pro dávkování tinktur, které vyrábějí jiní bylináři, například paní Jarmila Podhorná (Naděje) nebo MUDr. Zbynek Mlčoch