Pepřovec brazilský je strom dorůstající výšky až 10 m. Někdy je označován jako keř, což se připisuje hustě větvené, propletené koruně. Domovinou mu je Jižní Amerika – Brazílie, Paraguay a Argentina, kde je často pěstován i jako okrasná rostlina. Listy má oválné, střídavé a dlouhé až 22 cm. Kvete od září do listopadu drobnými, bílými květy. Plodem je malá, červená peckovice dorůstající do velikosti až 4 mm.
Na rozdíl od konvenčního černého pepře, který se ještě (dle zralosti) liší na pepř zelený a bílý, se pepř červený sklízí pouze v plné zralosti. Někdy je pepř červený chybně označován jako pepř růžový, avšak pepř růžový pochází z jiné rostliny, která je známá pod lat. názvem Schinus molle.
Od černého pepře se pepř červený liší zejména chutí, která není tak palčivá a pepřová. Jedná se o mírně aromatické a chuťově výrazné koření, které ozvláštní každý připravovaný pokrm. Slupka je červená, křehká, s náznakem sladkosti, tvrdá pecka uvnitř je cítit po kopru. Velice zajímavý kontrast na talíři tvoří s pepřem černým, bílým a zeleným.
Použití:
Výborně doplňuje chuť hovězího a vepřového masa, paštiky, uzeniny i dary moře. Doporučujeme vyzkoušet v kombinaci s jinými druhy pepřů např. při přípravě ryb.
Skladování: Uchovávejte v suchu a pečlivě uzavírejte.