Adžika 250 g
Skladem 10+ kusů
Adžika je kořenicí přípravek gruzínské a arménské kuchyně. Jedná se o slabě pikantní koření s velmi nezvyklou a okouzlující chutí, která skrývá koriandr, česnek, saturejku i chilli. Vůně je překvapivě jemná a decentní, barva načervenalá po sladké paprice.
Složení: Paprika, koriandr, česnek, pískavice, sůl (max. 15 %), saturejka, bazalka, chilli, bobkový list.
Použití:
Adžika je výborná pro dochucení jehněčího masa, drůbeže, při přípravě pečených brambor i zeleniny. Nejlépe vynikne, pokud koření smícháme s olejem a necháme odležet alespoň jeden den. Díky tomu chuť adžiky přejde do oleje, a následně snadněji do potraviny. Doporučujeme kombinaci adžiky a lilku nebo patizonu.
Lilky s vlašskými ořechy a adžikou – potřebujeme:
- 1 kg lilku,
- 300 g vlašských ořechů,
- 7 lžic oleje,
- 1–2 vrchovaté lžičky adžiky,
- 1 lžičku chilli (nebo dle chuti),
- 1 červenou cibuli,
- sůl,
- čerstvý koriandr.
Postup: Na oleji osmažíme lilky, které jsme si očistili a nakrájeli na plátky. První stranu smažíme při nízké teplotě a přikryjeme poklicí, druhou stranu osmahneme zprudka a ponecháme nepřikryté. Do rozemletých vlašských ořechů přidáme adžiku, chilli a sůl dle chuti. Řádně promícháme – vznikne tuhá pasta, kterou nanášíme v rovnoměrné vrstvě na usmažené plátky lilku. Ozdobíme koriandrem a cibulkou. Podáváme jako předkrm na listu čerstvého salátu.
Skladování: Uchovávejte v suchu a pečlivě uzavírejte.
**