Kanadská brusinka mletá sušená mrazem - lyofilizovaná 50g
Skladem 10+ kusů
Kanadská brusinka, lat. Vaccinium macrocarpon, plod lyofilizovaný mletý. Výhodou prášku je velice snadná příprava.
Klikva velkoplodá je malý plíživý keřík dorůstající výšky až jeden metr. Domovinou jí je Severní Amerika, odtud pochází její nejznámější název „kanadská brusinka“. Ceněná a pěstovaná je především pro své chutné plody, které se velikostně dají přirovnat k angreštu, avšak barva je načervenalá, až červená.
Kanadská brusinka mletá od Salvia Paradise® je sušena mrazem. Vakuové vymrazování neboli lyofilizace je nejšetrnější způsob zpracování ovoce. Lyofilizované ovoce si zachovává až 90 % obsahových látek, vitamíny, chuť i aroma čerstvého ovoce. Kanadská brusinka obsahuje tzv. proanthokyanidiny (PAC).
O účincích kanadské brusinky a obsahové látce PAC se dozvíte ve volně dostupných publikacích.
Tradiční užití:
Jednu čajovou lžičku prášku rozmícháme ve vodě a vypijeme. Užíváme 3× denně. Doporučujeme vyzkoušet jako přísadu do ovocných koktejlů, které kanadská brusinka obohatí o vynikající svěží chuť.
TIP na přípravu: Do sklenice s práškem přidáme pouze 2× více vody nežli prášku a rozmícháme na pastu, kterou rozředíme tekutinou – nevznikají hrudky.
Tabulka nutričních hodnot:
Nutriční hodnoty ve 100 g | Ve 3 g (v DD*) | |
Energetická hodnota | 1 202 kJ/287 kcal | 36 kJ/3 kcal |
Bílkoviny | 2,7 g | 0,081 g |
Tuky | 5,4 g | 0,162 g |
- z toho nas. mast. kyseliny | 0 g | 0 g |
Sacharidy | 55,6 g | 1,668 g |
- z toho vláknina | 25,3 g | 0,759 g |
- z toho cukr | 30,3 g | 0,909 g |
Sodík | 0,01 g | 0 g |
Hořčík | 33 mg | 0,99 mg |
Vápník | 44 mg | 1,32 mg |
Železo | 1,65 mg | 0,050 mg |
Vitamin B6 | 0,55 mg | 0,017 mg |
Vitamin C | 73,15 mg | 2,195 mg |
* DD – denní dávka
Složení: 100% brusinka mletá, mrazem sušená, bez přísad a konzervačních látek.
Skladování: Uchovávejte při pokojové teplotě, zabraňte styku se vzdušnou vlhkostí. Pečlivě uzavírejte.
Upozornění: Balení obsahuje 1 desikant, který pohlcuje vzdušnou vlhkost.
Surovina pro přípravu bylinného čaje – nálevu
**
Blog "FAJNovinky"
Návod k užívání tinktur od bylinkáře Pavla Kadaňky. Návod lze použít i pro dávkování tinktur, které vyrábějí jiní bylináři, například paní Jarmila Podhorná (Naděje) nebo MUDr. Zbynek Mlčoch