Ubos 200 g
Skladem 10+ kusů
Ubos (Mombín žlutý) je rychle rostoucí strom dorůstající výšky až 24 m. Jeho domovinou jsou nížinaté oblasti Amazonie. Kůra ubosu je hluboce rýhovaná a při narušení z ní vytéká hnědá kapalina, která se využívá jako lepidlo. Květenství je bílé barvy a má příjemnou vůni, plody lze přirovnat ke žlutým švestkám s kyselou chutí. Využitelnou částí ubosu je celý strom – listy, plody i kůra. Domorodí obyvatelé si strom oblíbili díky rychlosti růstu, což využijí hlavně při zastínění svých příbytků. Ubos se tradičně užívá vnitřně formou odvaru, ale je vhodný i pro vnější použití. Domorodí indiáni využívají odvar z vnitřního lýka na oplachy poraněné kůže i při popáleninách.
Ustanovení nařízení Evropského parlamentu a Rady (ES) č. 1924/2006, o výživových a zdravotních tvrzeních, nám nedovoluje informovat vás o účincích této rostliny na váš organismus. Informace o působení si prosím dohledejte ve volně dostupných zdrojích na internetu či v literatuře.
Tradiční užití:
Dvě polévkové lžíce vnitřního lýka ubosu zalijeme jedním litrem studené vody a přivedeme k varu. Na mírném ohni povaříme zhruba 20 min., necháme chvilku odstát a scedíme. Odvar rozdělíme do tří dávek, které užíváme před jídlem.
Pro vnější použití: Odvar můžeme udělat silnější, postižené místo potíráme 2–3× denně.
Země původu: Peru
Upozornění: Není vhodné pro těhotné a kojící ženy či ženy plánující těhotenství.
Surovina pro přípravu bylinného čaje – nálevu
**
Blog "FAJNovinky"
Návod k užívání tinktur od bylinkáře Pavla Kadaňky. Návod lze použít i pro dávkování tinktur, které vyrábějí jiní bylináři, například paní Jarmila Podhorná (Naděje) nebo MUDr. Zbynek Mlčoch