Stemona - BAI BU kořen 250 g
Skladem 2 kusy
Aktuální doba vyřízení objednávky: 2 až 3 pracovní dny
×Skladem 8 kusů
Stemona japonská – BAI BU – je jednoletá popínavá rostlina, pochází z východní
a jihovýchodní Asie a z pomezí oblasti severní Australasie. Listy jsou jednoduché, různě veliké, přisedlé nebo krátkým řapíkem spojené se základním stonkem. Květ je podlouhlý, růžovofialový a skládá se z několika dlouhých okvětních i kališních lístků. Dnes se za účelem prodeje pěstuje v Číně, Indii, na Tajwanu a pravděpodobně v dalších zemích tohoto regionu.
Používá se tlustý hlízovitý kořen, který je velmi hutný a může někdy zarůst překvapivě hluboko do země. Stemona je sladkohořké chuti, má teplé vlastnosti.
Vnější použití: Odvar ze stemony je velmi výhodné zvolit právě tehdy, pokud je potvrzené lékařem, že je infekce/zánět kůže zapříčiněn mykotickým (houbovým) napadením nebo parazity zvláště na intimních místech. Odvar ze stemony je poté výborný na oplachy nebo omývání.
Ustanovení nařízení Evropského parlamentu a Rady (ES) č. 1924/2006, o výživových a zdravotních tvrzeních, nám nedovoluje informovat vás o účincích této byliny na váš organismus. Informace o působení si prosím dohledejte ve volně dostupných zdrojích nebo v herbáři.
Tradiční dávkování:
Jednu polévkovou lžíci sušeného kořene vložíme do 500 ml studené vody a přivedeme k varu. Na mírném ohni povaříme zhruba 30 min. Rozdělíme do dvou dávek a vypijeme.
K vnějšímu použití na oplachování postižené pokožky připravíme odvar ze 30 g kořene povařených 30 min. též v 500 ml vody.
Země původu: Čína
Surovina pro přípravu bylinného čaje – nálevu
**
Návod k užívání tinktur od bylinkáře Pavla Kadaňky. Návod lze použít i pro dávkování tinktur, které vyrábějí jiní bylináři, například paní Jarmila Podhorná (Naděje) nebo MUDr. Zbynek Mlčoch