Moringa olejodárná list 40 g
Skladem 10+ kusů
Aktuální doba vyřízení objednávky: 2 až 3 pracovní dny
×Skladem 3 kusy
Skladem 10+ kusů Skladem 10+ kusůPodobné produkty...
Moringa olejodárná list 40 g
Moringa olejodárná list 70 g
Moringa olejodárná, známá pod latinským názvem Moringa oleifera, patří do čeledi moringovitých, kde je nejznámějším druhem. Přízvisko olejodárná si zasloužila tím, že se ze semen obsažených v plodech lisuje olej, který je nevysychavý. Její domovinou je Indie, oblast kolem Himálaje.
Je to rychle rostoucí strom, který dorůstá až 12m výšky, kmen má v průměru 30 cm. Koruna moringy je neuspořádaná a řídká. V závislosti na podmínkách je strom opadavý nebo stálezelený. Květy oplývají medovou vůní, mladé jsou krémové bílé barvy, starší jsou nažloutlé, o velikosti cca 2 cm. Dnes moringa olejodárná roste všude tam, kde teplota celoročně neklesá pod 20 °C.
Jedná se o víceúčelovou rostlinu, ze které lze spotřebovat vše. Kořen moringy olejodárné se svou palčivou chutí je využíván jako náhražka křenu a je schopen normalizovat hladinu glukózy v krvi. Z kůry se sbírá vlákno, ze kterého se dále vyrábí provazy a rohože, větve moringy olejodárné jsou oblíbeným krmivem pro velbloudy. Plody moringy olejodárné na indickém kontinentu využívají stejně jako v ČR fazolové lusky. Plody se z indického kontinentu vyvážejí i konzervované. Semena z uzrálých plodů se praží a chutí připomínají oříšky.
List je nejzajímavější částí této rostliny, na indickém subkontinentu a v Africe patří moringa olejodárná mezi potraviny a konzumuje se zde v čerstvém i sušeném stavu v salátech, polévkách i omáčkách. Obvykle jsou listy moringy olejodárné k dostání na tržišti, při přebytcích se listy suší a uchovávají. Další formou užití je příprava nálevů z listů. Moringa je víceúčelová rostlina, která je využívána v mnoha tropických kulturách.
Ustanovení nařízení Evropského parlamentu a Rady (ES) č. 1924/2006, o výživových a zdravotních tvrzeních, nám nedovoluje informovat vás o účincích této rostliny na váš organismus. Informace o působení si prosím dohledejte ve volně dostupných zdrojích na internetu či v literatuře.
Tradiční příprava:
Čaj: 1–2 čajové lžičky přelijeme zhruba 200 ml horké vody (cca 80 °C) a pod pokličkou necháme louhovat 3–5 min., poté přecedíme a pijeme 1× denně.
Upozornění: Užívání není vhodné pro děti do tří let a těhotné ženy.
Země původu: Indie
Surovina pro přípravu bylinného čaje – nálevu
**
Návod k užívání tinktur od bylinkáře Pavla Kadaňky. Návod lze použít i pro dávkování tinktur, které vyrábějí jiní bylináři, například paní Jarmila Podhorná (Naděje) nebo MUDr. Zbynek Mlčoch