Echinacea - třapatka kořen 100 g
Skladem 10+ kusů
Aktuální doba vyřízení objednávky: 2 až 3 pracovní dny
×Skladem 10+ kusů
Skladem 10+ kusů Skladem 10+ kusůPodobné produkty...
Echinacea - třapatka kořen 100 g
Echinacea - třapatka kořen 50 g
Patří do čeledi Asteraceae (hvězdnicovité). Je známo devět odrůd třapatky, avšak jen tři jsou využitelné pro člověka. Naše třapatka (Echinacea purpurea) patří do těchto tří účinných – podporuje imunitní systém.
Třapatka je bylina vzhledem se podobající červenofialové kopretině. Je původní bylinou Severní Ameriky a její použití jako tradiční byliny bylo velmi rozšířeno mezi indiány, kteří ji užívali na různé problémy. Přistěhovalci užití této tradiční byliny převzali a zařadili ji mezi přípravky lidové medicíny. Poté, co společnost Lloyd Brothers Pharmacists vyrobila několik přípravků z třapatky, stala se v 90. letech 19. století velmi populárním prostředkem, který byl součástí téměř každé domácí lékárničky v USA. Úpadek jejího užívání nastal ve 30. letech 20. století a svého znovuobjevení se echinacea dočkala až v 70. letech, kdy ji nadšeně přivítali bylinkáři.
Echinacea (Třapatka nachová) je tradiční bylina bez vedlejších účinků. V 50. a 80. letech bylo provedeno několik výzkumů dokazujících, že podporuje imunitní systém, má vliv na přirozenou obranyschopnost organismu.
Zajímavý průzkum provedli němečtí vědci na skupině 42 triatlonistů, kterým podávali třikrát denně minerální doplňky, placebo nebo třapatku. Nejnižší narušení imunitního systému vykazovala skupina, které byla podávána právě echinacea.
Echinacea purpurea – třapatka nachová je velmi vhodná pro podporu dolních cest močových. Užíváním echinacey posílíme imunitní systém a podpoříme zdraví močového ústrojí. Tradičně se echinacea používá pro zdraví horních cest dýchacích. Užívání podporující respirační zdraví doporučujeme zejména v rizikových obdobích podzimu či zimy, kdy máme oslabený imunitní systém.
Vnější užití: Zevně se echinacea užívá jako obklad na drobná poranění kůže, popáleniny apod. V lidové fytoterapii se používá při otocích lymfatických uzlin, žaludečních spasmech a při štípnutí hmyzem.
Pokud si chceme připravit tinkturu, lze ji zhotovit pomocí 60% lihu, který napoměrujeme tak, aby celkový hmotnostní podíl kořene třapatky byl 30–60 %. Je možné připravit i z čerstvé šťávy z nati či květů, která se lisuje za studena. Tu je poté vhodné stabilizovat právě lihem.
Třapatka je také pěstována jako okrasná rostlina tvořící součást záhonů, volných výsadeb, většinou ve větším množství podobného druhu. Zahradní kultivary mají mnoho specifických zabarvení s rozdílným druhem růstu. Co se týče samotného pěstování, jedná se o velmi tolerantní a nenáročnou trvalku. Preferuje sice slunná místa a propustné půdy, nicméně obsah živin může být nižší a lze ji pěstovat také na suchých místech s polostínem.
Dávkování: Jednu čajovou lžičku sekaného kořene třapatky vaříme v 250 ml vody cca 15 min. Je možno vodu dolít. Zpočátku je odvar sladký, poté hořkne. Takto připravený odvar užíváme 2× denně.
Upozornění: Nenahrazuje pestrou stravu. Ukládejte mimo dosah dětí. Nepřekračujte doporučené denní dávkování.
Doplněk stravy
**
Návod k užívání tinktur od bylinkáře Pavla Kadaňky. Návod lze použít i pro dávkování tinktur, které vyrábějí jiní bylináři, například paní Jarmila Podhorná (Naděje) nebo MUDr. Zbynek Mlčoch