Chřest kočičínský - TIAN DONG 70 g
Skladem 10+ kusů
Aktuální doba vyřízení objednávky: 2 až 3 pracovní dny
×Skladem 3 kusy
Chřest kočinčínský neboli Tian Men Dong (lat. Asparagus cochinchinensis) je bylina využívaná v tradiční čínské medicíně.
Domovinou chřestu kočinčínského je východní a jihovýchodní Asie, Čína, Japonsko, Korea. V ČR se bohužel ve volné přírodě vyskytuje jen jeden druh chřestu – chřest lékařský.
Chřest je trvalá rostlina rostoucí do výše až 1,5 metru. Kvete od března do června a semena zrají na začátku podzimu – nejčastěji během září. Květy jsou dvoudomé – rostlina má buďto samičí, nebo samčí květy. Pokud chceme, aby rostlina plodila, je třeba mít rostliny s oběma pohlavími. Pyl se přenáší pomocí hmyzu (nejčastěji včel). Terapeuticky nebo v rámci kulinářství se používá více rostlinných částí. Oddenek, který má cca 5 cm na délku a 2 cm na šířku, se vaří po oddělení vláken pletiva (hořké části) a jádro se poté jí. Jiné zdroje doporučují jádra oddenku nakládat do cukru a poté konzumovat. Někteří zahradníci deklarují, že plody jsou také jedlé, jiné zdroje bobule chřestu nedoporučují jíst.
Jelikož chřest kočinčínský není v Evropě příliš známou rostlinou a její užívání není hojně rozšířeno, žádná společnost nepodala návrh na uznání některého ze zdravotních tvrzení, pro které je chřest kočinčínský tradičně užíván, a dle nařízení Evropského parlamentu a Rady (ES) č. 1924/2006 tedy nesmíme o jeho zdravotních přínosech informovat. Více informací naleznete v herbáři.
Popis: Neobsahuje nežádoucí příměsi ani konzervační látky. Neobsahuje cukr. Je možno sladit cukrem nebo medem.
Dávkování: Dvě vrchovaté čajové lžičky (cca 6 g) se vloží do 200 ml studené vody, od bodu varu asi 30 min. povařit, dle potřeby přidáme vodu. Užíváme 1× denně.
Upozornění: Není vhodné pro malé děti, těhotné a kojící ženy.
Surovina pro přípravu bylinného čaje – nálevu
**
Návod k užívání tinktur od bylinkáře Pavla Kadaňky. Návod lze použít i pro dávkování tinktur, které vyrábějí jiní bylináři, například paní Jarmila Podhorná (Naděje) nebo MUDr. Zbynek Mlčoch